Wpływ glutenu na nasz organizm

 

 

Nietolerancja na gluten- czy dotyczy to każdego?

W ostatnich czasach gluten stał się przewodnim tematem w artykułach związanych z dietetyką jak i zdrowym stylem odżywiania. Bardzo często przedstawiany jest tylko w negatywnym świetle, ale nie każdy musi się go obawiać. Jeżeli nie mamy zdiagnozowanego schorzenia związanego z nietolerancją glutenu, ten problem nas nie dotyczy, jeśli tak, nie mamy wyjścia musimy zmodyfikować naszą dietę.

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek: gluteniny i gliadyny, który występuje w ziarnach zbóż np. pszenicy, życie czy jęczmieniu. Jego cechą charakterystyczną jest to, że przy wyrabianiu ciasta to on w kontakcie z wodą nadaję ciągliwą konsystencję. Po wydzieleniu glutenu z produktu w niego zasobnego przyjmuję postać bardzo podobną do gumy do żucia.

Celiakia- definicja i objawy

Nietolerancją produktów zawierających gluten nazywamy celiakią. Jest to schorzenie, które dotyka coraz większej liczby osób i spotyka się z wieloma ograniczeniami w diecie, które przysłowiowemu „Kowalskiemu” trudno jest zaakceptować. Nie powinniśmy tego bagatelizować. Jest to choroba autoimmunologiczna uwarunkowana przez predyspozycje genetycznie. W przypadku osób z celiakią przy spożyciu glutenu dochodzi do nieprawidłowej reakcji, która prowadzi do uszkodzenia, a w konsekwencji do zaniku kosmków jelitowych. W sytuacji gdy uszkodzone są kosmki jelitowe, dochodzi do zaburzeń wchłaniania wielu składników odżywczych. W organizmie pojawiają się liczne niedobory, co w konsekwencji zaburza pracę wielu układów i narządów. Celiakię rozpoznajemy głównie na podstawie analizy objawów klinicznych związanych z obecnością glutenu w naszej diecie, a także za pomocą badań krwi na obecność przeciwciał. Postać celiakii może być jawna, która objawia się bólami brzucha, biegunką, wzdęciami, niedokrwistością, osteoporozą, a nawet zahamowaniem przyrostu czy nawet spadkiem masy ciała. W tej sytuacji łatwo rozpoznać, że coś jest nie tak. Celiakia może mieć także postać niemą, czyli bez objawów zewnętrznych tzn. nie rozpoznajemy objawów złego wchłaniania, ale występują typowe zmiany w błonie śluzowej jelita. W surowicy krwi, znajdują się typowe dla tego schorzenia przeciwciała. Celiakię w tym przypadku mogą nam sugerować inne schorzenia jak niedokrwistość, nietolerancja laktozy, hipokalcemia, niedobór wzrostu i masy ciała. Podsumowując, to że nie odczuwasz typowych objawów po spożyciu produktów glutenowych, wcale nie oznacza że nie masz celiakii.

Uczulenie na gluten

Często nie musimy chorować na celiakię, ale i tak czujemy że po spożyciu glutenu coś jest nie tak. Uczulenie jest również chorobą immunologiczną, ale objawy i mechanizmy są zupełnie inne niż w przypadku celiakii. Sama alergia może mieć ostry przebieg i objawiać się wymiotami, biegunką, pokrzywką i atopią lub mieć przebieg łagodny, który prowadzi do zaburzenia pracy układu pokarmowego, czy zmian skórnych. W tym przypadku również nie powinniśmy tego bagatelizować, a poważnie podejść do problemu i całkowicie zmodyfikować naszą dietę.

Brak alergii i celiakii, ale cały czas coś ten gluten mi nie sprzyja..

Ostatnio coraz częściej w wielu artykułach naukowych porusza się inny temat, który sugeruje nadwrażliwość na gluten, który nie jest powiązany z alergią czy celiakią. Nazywa się tą przypadłość NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity). Spożywanie glutenu przy takiej nadwrażliwości nie prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, ale może wywoływać inne reakcje, które również znacznie utrudnią nam codzienne życie. Są to: zaburzania pracy przewodu pokarmowego, zaburzenia nastroju, bóle głowy, bóle całego ciała w tym również mięśni i stawów. Poza tymi typowymi objawami możemy odczuwać również ogólne zmęczenie organizmu, senność, których na początku nie uda nam się tak łatwo zdiagnozować.

Podsumowanie

Gdy widzimy tylko wstępne symptomy problemów po spożyciu produktów bogatych w gluten, nie powinniśmy w żadnym stopniu bagatelizować sprawy. Są to przypadłości, które mimo to że czasem występują bezobjawowo, mogą sprawić nam wiele problemów zdrowotnych. Fakt, że nie zdiagnozowano u nas celiakii też nie musi znaczyć, że ten problem nas nie dotyczy. Mimo że odsetek ludzi u których zdiagnozowano celiakię jest niski- około 1% to w przypadku cytowanego NCGS, to już 7% populacji ludności zachodniej. Gluten nie musi być twoim wrogiem w diecie, ale nigdy nie staraj się ignorować symptomów nadwrażliwości na ten składnik żywności.

Fit & Eat

Ostatnio dodane artykuły