Produkty niebezpieczne w ciąży

Każda kobieta ciężarna powinna wiedzieć, iż istnieją produkty, których należy się wystrzegać na każdym etapie ciąży. Wśród nich znajdują się takie, które są powszechnie uważane za niezdrowe, ale także i  takie, których BEZPIECZEŃSTWO MIKROBIOLOGICZNE może zostać poddane w wątpliwość.

Z diety powinny zostać wyeliminowane tłuste mięsa, wyroby garmażeryjne, obfitujące w cholesterol oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Bezwzględnie należy WYKLUCZYĆ podroby, a PRZEDE WSZYSTKIM WĄTRÓBKĘ, która jest doskonałym źródłem witaminy A, a której nadmiar w ciąży ma działanie teratogenne. Ograniczyć należy również sól, która zatrzymuje w organizmie wodę, co przyczynia się do powstania obrzęków oraz może powodować nadciśnienie ciążowe.

Ponadto kobiety ciężarne powinny zwrócić szczególną uwagę na ŻYWNOŚĆ WYSOKO PRZETWORZONĄ, zawierającą sztuczne barwniki i aromaty. Nadmiar substancji dodatkowych może powodować dolegliwości żołądkowe oraz odczyny alergiczne. Pod szczególny nadzór należy wziąć żywność zawierającą benzoesan sodu (konserwy, majonezy, dżemy), glutaminian sodu (zupy instant, gotowe mieszanki przyprawowe, konserwy, zupy instant, sosy w proszku itp.) Należy również ograniczyć do minimum albo najlepiej wyeliminować słodkie, gazowane napoje, nadmierną ilości soków „sklepowych”, słodyczy czy gotowych dań, które mają długą listę składników dodatkowych.

Niektóre produkty spożywcze mogą również stanowić ŹRÓDŁO ZAKAŻEŃ PASOŻYTNICZYCH ORAZ BAKTERYJNYCH. Produkty, które poza okresem ciąży nie stanowią niebezpieczeństwa, to w czasie jej trwania mogą być potencjalnie niebezpieczne i powodować infekcje pokarmowe z ostrym przebiegiem. Do takich produktów należą:

  • surowe mleko i sery, niepoddane procesowi pasteryzacji: sery pleśniowe, ser feta, oscypki,
  • surowe lub niedopieczone mięso (tatar) i surowe wędliny np. szynka parmeńska,
  • surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi),
  • produkty wędzone (zawierają duże ilości nitrozoamin oraz dodanej soli)
  • surowe jaja, kremy na bazie surowego żółtka oraz
  • kiełki, na których łatwo powstaje „mikro pleśń”, która jest niezauważalna gołym okiem.

Bezpieczeństwo żywności stanowi priorytet w okresie ciąży, gdyż poprzez nieumyślne postępowanie żywieniowe kobieta ciężarna może zaszkodzić sobie i swojemu nienarodzonemu Dziecku, dlatego dbajmy, aby dieta była zdrowa i bezpieczna.

Fit & Eat

Ostatnio dodane artykuły