Potrzeby żywieniowe kobiet ciężarnych w zależności od trymestru ciąży

Dieta przyszłej Mamy, opierająca się na zasadach prawidłowego żywienia, ma istotne znaczenie dla zdrowia jej i Dziecka. Powinna być idealne skomponowana pod względem kaloryczności i składników odżywczych, w ilościach i proporcjach optymalnych dla rozwoju Maleństwa i przygotowania organizmu Mamy do laktacji. Najważniejsze jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie, zaś przerwy pomiędzy nimi powinny wynosić od 2 do 4 godzin. Należy korzystać z Piramidy Żywieniowej, której podstawą są produkty zbożowe (6-11 porcji dziennie), odpowiednia ilość warzyw (5-6 porcji dziennie) i owoców (3-4 porcje dziennie), mleka i przetworów mlecznych (4 porcje dziennie), mięsa, ryb, jaj, drobiu, nasion roślin strączkowych i orzechów (3 porcje dziennie). Jak podkreślają specjaliści z Instytutu Matki i Dziecka bardzo ważne jest też utrzymanie prawidłowego i stopniowego przyrostu masy ciała w okresie ciąży. Dodatkowo naukowcy zaznaczają, iż w życiu płodowym niedobór lub nadmiar składników odżywczych prowadzą do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które będą wpływały na zdrowie dziecka w późniejszym okresie życia.

Zarówno przygotowanie organizmu do poczęcia dziecka, jak i PIERWSZY TRYMESTR CIĄŻY, to bardzo ważne okresy w procesie żywienia przyszłej Mamy i jej Maluszka. Mimo, iż potrzeby energetyczne kobiety nie wzrastają, to zapotrzebowanie na pozostałe składniki odżywcze (magnez, żelazo, cynk, jod, witaminy: A, E, C, B1, B2, niacynę, B6, B12, kwas pantotenowy i cholinę) zwiększa się, a organizm dziecka czerpie związki z organizmu przyszłej Mamy. Dlatego też do diety warto włączyć produkty bogate w witaminę C (np. czerwoną paprykę, natkę pietruszki, truskawki, cytrusy, czarną porzeczkę, brukselkę) oraz kwas foliowy, którego dobrym źródłem będą brokuły, sałaty, szpinak, kapustę pekińską (należy jednak pamiętać, że nie zastąpią one suplementacji kwasem foliowym). Znaczącym mikropierwiastkiem w diecie ciężarnej jest także jod, którego niedobór może prowadzić do wad rozwojowych i psychicznych u dziecka. Jego doskonałym źródłem będzie sól jodowana, ryby, nabiał, jaja oraz produkty wzbogacone w jod. Szczególne zapotrzebowanie w okresie ciąży dotyczy także kwasów omega-3. Warunkują one zachowanie funkcji organizmu dziecka oraz zapobiegają porodowi przedwczesnemu. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3 zaleca spożycie 200 mg kwasów omega-3 w przypadku Mam, które spożywają ryby dwa razy w tygodniu oraz 400-500 mg przy małym spożyciu ryb. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są też oleje, np. lniany, z orzechów włoskich czy popularny olej rzepakowy. Innym składnikiem, ważnym zarówno w ciąży, jak i przed ciążą, jest witamina D, która głównie jest odpowiedzialna za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej. Nasz organizm jest w stanie sam wytworzyć witaminę D, poprzez syntezę skórną. Jedynie w okresie od września do kwietnia zalecana jest jej suplementacja, skonsultowana z lekarzem.

W drugim trymestrze ciąży nieco zwiększa się zapotrzebowanie na energię (o dodatkowe 360 kcal na dobę), a ponadto warto zwrócić szczególną uwagę na wysokie spożycie produktów białkowych (zwiększenie spożycia o 8-14 g białka/kg masy ciała/dobę), które będą źródłem wapnia (mleko i produkty mleczne) oraz żelaza (mięso, drób, żółtko jaja). Również tutaj istotne znaczenie ma wysokie spożycie witaminy C, która zwiększa przyswajanie żelaza, zapobiegając w ten sposób niedokrwistości. W lecie należy korzystać z warzyw i owoców sezonowych, zaś w zimie – wybierać te mrożone.

Trzeci trymestr ciąży to kolejny wzrost zapotrzebowania na energię (o 475 kcal na dobę). W tym okresie szczególnie ważne jest też odpowiednia realizacja zapotrzebawania organizmu na kwasy omega 3.  Ważne jest także odpowiednie wypijanie wody między posiłkami. Zapotrzebowanie na płyny wzrasta już na początku ciąży. Dziennie kobieta powinna wpijać 2-2,5 litra płynów. Najbardziej wskazana jest niegazowana woda średnio zmineralizowana – czyli zawierająca od 500 do 1000 mg/l składników mineralnych. Woda powinna stanowić 60-80% wszystkich przyjmowanych płynów. Resztę zapotrzebowania można pokryć, pijąc herbaty owocowe, czerwone czy słaby napar herbaty czarnej. Wskazane będą również soki i koktajle owocowe, warzywne – oczywiście te naturalne, najlepiej własnoręcznie przygotowane. Warto pamiętać, że jedząc zupy czy pijąc produkty mleczne również uzupełniamy płyny.

Odpowiednie żywienie, zapewniające optymalną ilość składników pokarmowych jest fundamentalne dla prawidłowego i zdrowego rozwoju Dziecka, a także samopoczucia i formy przyszłej Mamy.

Fit & Eat

Ostatnio dodane artykuły