Podstawowe zasady diety laktacyjnej

Dieta mam karmiących piersią powinna być pełnowartościowa pod względem odżywczym, czyli dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych (białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witamin). Należy pamiętać, że okres ciąży i karmienia piersią nie jest chorobą, ale naturalnym stanem organizmu kobiety, dlatego nie wymaga żadnych specjalnych ograniczeń żywieniowych.

Nie oznacza to jednak, że mama powinna „jeść za dwoje”. Co prawda zapotrzebowanie kobiet na energie w czasie laktacji wzrasta, ale zgodnie ze standardami medycznymi udział energii w diecie matek karmiących powinien wzrosnąć o około 500 kcal/dobę w czasie pierwszych sześciu miesięcy karmienia piersią i o około 400 kcal/dobę w kolejnym półroczu.

Dieta mamy powinna być lekkostrawna, urozmaicona, bogata w produkty pochodzenia naturalnego, a przy tym powinna pokrywać  zapotrzebowanie organizmu kobiety na  wszystkie składniki odżywcze oraz energię. Zbilansowana, zdrowa dieta jest kluczem do dobrego samopoczucia zarówno mamy jak i dziecka.

Nie zaleca się prewencyjnego stosowania diet eliminacyjnych, ponieważ poszczególne  produkty w  niewielkim stopniu wpływają na skład pokarmu matki, dlatego nie trzeba wprowadzać żadnych wykluczeń pokarmowych „na wszelki wypadek”. Skład i wartość odżywcza mleka jest cechą indywidualną, która zależy od wielu czynników takich jak: fazy laktacji, pory dnia i nocy, czasu pojedynczego karmienia, a nawet klimatu.

Alergia u dziecka w czasie karmienia

Badania potwierdzają, iż dieta matki w okresie ciąży i podczas karmienia piersią nie wpływa na ryzyko wystąpienia objawów alergii u dziecka. Najważniejsza jest kontrola oraz obserwacja dziecka. Jeżeli maluszek zachowuje się niespokojnie, ma biegunkę, wysypkę, wymioty, lekarz i dietetyk stwierdzą alergię lub mają jej podejrzenie dopiero wtedy należy wprowadzić dietę eliminacyjną.

Jakich produktów unikać w czasie karmienia

Przez kilka pierwszych miesięcy życia dziecka mama karmiąca powinna ograniczyć produkty silnie wzdymających tj. groch, fasola, kapusta. Należy unikać dań smażonych, ciężkostrawnych, posiłków typu fast - food oraz produktów słonych lub pikantnych. nowych smaków. W tym wieku dzieci mają większą skłonność do wzdęć brzuszka - ustępuje ona stopniowo w miarę dojrzewania przewodu pokarmowego.

Niektóre produkty mogą zmieniać smak pokarmu np., czosnek, imbir, różnego rodzaju intensywne w smaku przyprawy. Nie oznacza to jednak, że dziecku będzie przeszkadzał zmieniony smak mleka.  Możliwe, że dzięki temu w przyszłości dziecko będzie odważniej  próbowało nowych smaków. Jeżeli jednak mama zauważy ze dziecko grymasi przy jedzeniu i odmawia mleka, należy przeanalizować  i zastanowić się, czy powodem tego nie jest ten intensywny w smaku składnik posiłku.

Ile pić w czasie karmienia piersią

Bardzo ważnym, acz często lekceważonym tematem jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów. Kobieta karmiąca piersią powinna wypijać około 3 litrów płynów w ciągu dnia. Wiąże się to z tym, że kobieta podczas laktacji produkuje ok. 750 ml pokarmu dziennie, stąd wzrost zapotrzebowania na wodę o ok. 800-1000 ml na  dobę. Prawidłowe nawodnienie organizmu jest niezbędne  do produkcji odpowiedniej ilości mleka.

Najbardziej optymalne jest pokrywanie zapotrzebowania na dany skałdnik naturalnymi wodami źródlanymi i mineralnymi, nisko- i średniozmineralizowanymi, herbatkami ziołowymi, sokami warzywnymi bez dodatku soli, oraz rozcieńczanymi sokami owocowymi.

Ile i co jeść w czasie karmienia piersią

Kobieta karmiąca piersią aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie nie zwiększając swej masy ciała, powinna stosować się do następujących zaleceń:

  • Spożywać 5 posiłków dziennie, regularnie; korzystnie jest spożywać posiłki częściej, mniejszej objętości.
  • Dostarczać dużo produktów bogatych w białko. Dobrym źródłem tego składnika są ryby, chude mięso i wędliny, jaja, mleko, kefiry, jogurty, sery.
  • Spożywać  4-5 porcji  świeżych owoców i warzyw; są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
  • Zrezygnować z białego pieczywa na rzecz chleba i bułek pełnoziarnistych
  • Ograniczyć spożywanie węglowodanów prostych zawartych w: czekoladzie, ciastkach, deserach oraz słodkich napojach
  • Ograniczyć spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec, czerwone mięso, tłuszcze piekarnicze). W diecie powinny dominować tłuszcze nienasycone znajdujące się w olejach roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany), rybach, orzechach.
  • Zwiększyć ilość spożywanych ryb do 2-3 porcji tygodniowo (porcja = 150g)
  • Unikać spożywania dużej ilości nasion roślin strączkowych (fasola, groch, soja); mogą być przyczyną występowania kolek u dziecka.
  • Ograniczyć spożywanie soli. Stosować łagodne zioła i przyprawy, jak koperek, bazylia, tymianek czy majeranek; ostre przyprawy, takie jak czosnek czy też warzywa kapustne mogą być przyczyną zmiany smaku mleka, a tym samym niechęci do ssania mleka matki.
  • ostrożnie wprowadzać do diety produkty będące najczęstszymi alergenami, jak: wołowina, cielęcina, mleko i produkty mleczne, jaja, ryby, owoce cytrusowe, orzechy, pomidory oraz artykuły zawierające środki barwiące i konserwujące.
  • Przygotowując posiłki, stosować metody obróbki kulinarnej, jak gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie w folii aluminiowej, czy duszenie bez uprzedniego obsmażania. Tak przygotowane posiłki nie będą dostarczały zbędnych kalorii; unikać potraw tłustych, smażonych, zawierających konserwanty.
  • Zrezygnować z palenia papierosów, picia alkoholu oraz ograniczyć picie herbaty i kawy.
Fit & Eat

Ostatnio dodane artykuły