Ciastko marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE (6 PORCJI)

 

 

 

Składniki:

 

Marchew starta 400g
Mąka owsiana 150g
Jajka 4 sztuki
Miód 2 łyżki
Olej kokosowy 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1,5 łyżki
Cynamon 1 łyżeczka
goździki 2,3 sztuki
Imbir szczypta
Sól szczypta
Orzechy włoskie 60g
Rodzynki 50g


 

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy z niej nadmiar soku.
Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajmy miód i nadal ubijamy. W misce mieszamy żółtka,marchew, olej i resztę składników, oraz dodaję ubitą pianę, całość mieszam delikatnie łyżką.
Masę przekładamy do tortownicy o śr. 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. 

 

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Kalorie Białko Węglowodany Tłuszcz
287,9kcal 9,5g 28,5g 15,1g

 

 

Fit & Eat

Ostatnio dodane artykuły