Chilli Con Carne

CHILLI CON CARNE (5 PORCJI)

 

 

 

Składniki:

 

Mięso wołowe chude 400g
Papryka zielona 1 sztuka
Papryka czerwona 1 sztuka
Papryka żółta 1 sztuka
Czosnek 2 ząbki
Cebula 1 sztuka
Papryczka Chilli 1 sztuka
Pomidory z puszki 200g
Czerwona fasola 200g
Kukurydza konserwowa 100g
Mozzarella 100g
Kmin mielony 1 łyżeczka
Oregano suszone 2 łyżeczki
Majeranek 2 łyżeczki
Sól morska szczypta
Pieprz szczypta
Olej rzepakowy 1 łyżka


 

Przygotowanie:

Mięso wołowe mielimy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i chwilę podsmażamy w garnku na oleju rzepakowym. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż zmieni kolor. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy ok 1 godzinę pod przykryciem. Dodajemy fasolę i kukurydzę i gotujemy jeszcze ok 30 min. Nakładamy na talerz i posypujemy mozzarellą. Podajemy z ryżem basmati lub z pełnoziarnistą tortillą. 

 

Wartości odżywcze na 1 porcję:

Kalorie Białko Węglowodany Tłuszcz
336 kcal 31,8g 35,1g 7,6g

 

 

Fit & Eat

Ostatnio dodane artykuły